Jenis-jenis Hosting

Secara asasnya hosting terbahagi kepada 3 jenis. Iaitu : shared hosting vps hosting dedicated hosting. Mudahnya saya umpamakan hosting ini sebagai ‘rumah’. shared hosting – diumpama sebuah rumah apartment, anda memiliki banyak kemudahan namun anda berkongsi kemudahan itu dengan pemilik yang lain. harganya jual beli dan sewa juga lebih murah. penggunaan anda dan orang lain …

Jenis-jenis Hosting Read More »

Tips Memilih Domain Terbaik Untuk Bisnes Anda

1. Mudah Taip Pilih nama yang mudah untuk ditulis, pastikan sebutan menggambar tulisan supaya pelanggan tak keliru untuk menulisnya. Contohnya perkataan Express ditulis dengan Xpress, ini membuatkan pelanggan adakalanya tertanya-tanya. “Mana satu blog dia ni?”

7 Ciri Menarik WordPress Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Sejak dilancarkan pada tahun 2003, WordPress telah menjadi platform Content Management System (CMS) paling popular di dunia. Walaupun pada awalnya WordPress diperkenalkan sebagai platform untuk aktiviti blogging, namun perkembangan yang pesat menjadikan lebih baik dari masa ke semasa. Hari ini terdapat 74 juta laman yang memuat naik kandungan setiap saat. Antara jenama terkenal yang turut …

7 Ciri Menarik WordPress Yang Mungkin Anda Tidak Tahu Read More »

Apa itu Hosting dan Domain?

Sebelum membangunkan sebuah rumah kita kenalah sediakan tapak terlebih dahulu. Takde tapak maka mustahil untuk  kita dirikan sebuah rumah, dan tanpa alamat yang jelas amat sukar untuk kita memberi tahu lokasi rumah kita kepada keluarga, rakan dan kenalan sekiranya mereka mahu berkunjung. Boleh saja kalau nak bagi koordinate rumah kita, tapi sape nak hafal koordinate …

Apa itu Hosting dan Domain? Read More »

7 Kesilapan Membina Blog Untuk Bisnes Yang Patut Anda Elakkan

Manusia biasanya melakukan kesilapan kerana dua sebab, pertama ialah silap sambil lewa atau lalai. kedua disebabkan oleh kurangnya ilmu. Bagi yang baru dalam sesuatu bidang, pasti biasa dengan try & error. Kan? Bagaimana jika kita kurangkan kesilapan tersebut dengan belajar daripada kesilapan orang lain? Berikut ialah kesilapan yang patut dielakkan dalam membina blog. 1. Buat …

7 Kesilapan Membina Blog Untuk Bisnes Yang Patut Anda Elakkan Read More »

5 Langkah Ringkas Membuat Blog Dengan Mudah

Setelah menetapkan tujuan anda membangunkan blog untuk bisnes anda, barulah langkah membuat blog anda dengan mudah. Secara asasnya, ada 5 langkah kesemuanya.   Langkah 1: Pemilihan Platform Di luar sana ada banyak platform blog untuk anda pilih, sama ada platform percuma mahupun berbayar. Tetapkan platform yang anda hendak gunakan, kenal pasti kelebihan dan kekurangan platform …

5 Langkah Ringkas Membuat Blog Dengan Mudah Read More »

6 Tujuan Blog Untuk Bisnes

Dalam bisnes, setiap rancangan mahupun tindakan perlu ada tujuan yang jelas. Demikianlah sekiranya anda mahu membuat blog untuk bisnes anda, anda perlu tahu apakah yang hendak anda capai dengan blog tersebut? adakah ia benar-benar memberikan pulangan? Jangan membuat blog hanya kerana pesaing dan kawan-kawan bisnes anda memiliki blog. Membuat blog sekadar ikut-ikutan anda berkemungkinan terkandas …

6 Tujuan Blog Untuk Bisnes Read More »

5 Rahsia Menulis Blog Dengan Jiwa

Semalam sewaktu blogwalking, saya ada terbaca entry seorang sahabat blogger berpengalaman, Bro Fairiz atau dahulunya dikenali dengan blogger reezluv.com. Beliau menyata sedikit kecewaannya tentang berkurangnya jumlah blogger yang menulis blog dengan jiwa. “Walaupun ada blogger-blogger yang masih lagi aktif menulis, tetapi tak ramai yang mengekalkan jiwa dalam blognya. Tak payah tengok blog orang lain, cuba …

5 Rahsia Menulis Blog Dengan Jiwa Read More »

Scroll to Top