Tips Blogging

4 Jenis Web Trafffic

Jika blog itu kedai makan, web traffic itulah pelanggannya. Tanpa pelanggan, kedai makan akan rugi dan akhirnya tutup. Demikianlah pentingnya web traffic kepada sebuah blog. Semakin banyak web traffic, semakin seronoklah kita mengemaskini blog. Namun, tahukah anda web traffic ini bukan sekadar statistik? Ianya memiliki maksudnya yang tersendiri. Bagi yang baru berjinak dengan blog / …

4 Jenis Web Trafffic Read More »

Jenis-jenis Hosting

Secara asasnya hosting terbahagi kepada 3 jenis. Iaitu : shared hosting vps hosting dedicated hosting. Mudahnya saya umpamakan hosting ini sebagai ‘rumah’. shared hosting – diumpama sebuah rumah apartment, anda memiliki banyak kemudahan namun anda berkongsi kemudahan itu dengan pemilik yang lain. harganya jual beli dan sewa juga lebih murah. penggunaan anda dan orang lain …

Jenis-jenis Hosting Read More »

5 Rahsia Menulis Blog Dengan Jiwa

Semalam sewaktu blogwalking, saya ada terbaca entry seorang sahabat blogger berpengalaman, Bro Fairiz atau dahulunya dikenali dengan blogger reezluv.com. Beliau menyata sedikit kecewaannya tentang berkurangnya jumlah blogger yang menulis blog dengan jiwa. “Walaupun ada blogger-blogger yang masih lagi aktif menulis, tetapi tak ramai yang mengekalkan jiwa dalam blognya. Tak payah tengok blog orang lain, cuba …

5 Rahsia Menulis Blog Dengan Jiwa Read More »

5 Cara Buat Duit Dengan Blog

“Bagaimana Cara Buat Duit Dengan Blog?” Soalan yang menarik untuk dijawab. Dulu saya pun hairan. Macam mana dengan menulis blog boleh dapat duit? Sedangkan blogging ni  hanya menulis cerita sendiri, menulis soal hobi, pemikiran dan macam-macam cerita gila. hehe.. Tiba-tiba ada pula yang dapat duit dari blog?! Takkan sekadar pasang iklan macam nuffnang saja… Mesti …

5 Cara Buat Duit Dengan Blog Read More »

4 Langkah Memilih Platform Blog Yang Tepat

Kali ini saya akan kongsi pula cara untuk memilih platform platform blog yang tepat. Diluar sana ada banyak platform blog yang boleh anda gunakan. Antara platform yang terkenal ialah blogger.com dan juga wordpress (hosted). Bagi anda yang mahu berjinak-jinak dalam penulisan blog, boleh la ikut 4 langkah di bawah ni bagi untuk membuat pertimbangan.

Scroll to Top